El Dokuma Halı Yıkama

El Dokuma Halı Yıkama

El dokuma halı yıkama, hav iplikleri çözgü ipliklerinin üzerine elle düğümlenerek dokunan halılardır. Yanyana düzgün şekilde dizilmiş çözgü ipliklerinin her çiftine yün, ipek gibi  ipliklerle düğüm atılarak ilmek sıraları teşkil edilir ve en az bir sıra atkı atılıp ilmek sırası kirkitlenip sıkıştırılarak dokunur. El halılarının kalitesini belirleyen hav ipliklerinin cinsi, boyası ve düğüm sıklığıdır.

el dokuma halı yıkama


Genel anlamda kaliteyi oluşturan kriterler önem sırasına göre şu şekilde özetlenebilir:

Yünün Kalitesi:

El dokuma halı yıkama, Halıda kullanılan yünün saf yeni yün (ilk defa kullanılan yün) olması ve liflerinin uzun yapağıdan seçilmesi çok önemlidir. İçinde sentetik elyaf ve kalitesiz yün (tabak yünü) karışık olmamalıdır.

Boya Kalitesi:

Halıda kimyasal boya kullanılmış ise, kullanılan boyanın suya ve güneş ışığına dayanıklı yüksek kaliteli boyalar olması gereklidir. Günümüzde sadece özel halı üretimlerinde kullanılan kök boyalarda ise, boyama işleminin usulüne uygun şekilde yapılmış olması önemlidir. Kök boyalar genelde solmayan ve boyamayan boyalar olarak bilinir, ancak boyama işlemi uygun şekilde yapılmamış kök boyalar da solabilir. Bu nedenle, kaliteli bir halının kök boyalı olması gerektiği düşüncesi yanlıştır. Kök boya ile kimyasal boyalar arasındaki en önemli fark kök boyaların daha canlı ve çekici renklerde olmasıdır.

Düğüm Sıklığı :

El dokuma halı yıkama, Düğüm sıklığı arttıkça halının kalitesi artar varsayımı her zaman doğru değildir. Düğüm sıklığı ne kadar fazla olursa olsun, yün ve boya kalitesi iyi olmayan bir halı kesinlikle kaliteli bir halı sınıfına girmez. Dolayısıyla düğüm sıklığı, kaliteli bir halının tek göstergesi olarak alınmamalıdır.

Firma Garantisi:

El dokuma halı yıkama, Kaliteli bir el halısı almada önemli rol oynayan bu özelliklerin bir çoğu alıcı için anlaşılması ve bilinmesi zor özelliklerdir. Alınacak halıda satıcı firmanın güvenilir olmasına dikkat edilmeli ve firma garantisi mutlaka aranmalıdır. 

EL HALISINDA BAKIM VE TEMİZLİK ÖNERİLERİ

  1.  *Halı ve kilimlerin uzun ömürlü olması için özenli kullanılması ve düzenli bakımının yapılması çok önemlidir.
    Tüylerinin yatım yönüne göre halının haftada 1-2 defa ön yüzü, kenarlarından katlanarak ayda bir defa arka yüzü süpürülmelidir. 
  2. *Islak veya rutubetli yerde uzun süre kalan halı çürüyebilir. Halılar su ve rutubetten korunmalıdır. Rutubet almış bir halı vakit kaybetmeden havadar bir yerde kurutulmalıdır.
  3. * Halının profesyonel bir temizliğe ihtiyacı var ise mutlaka bu işi iyi bilen, güvenilir bir halı yıkama firmasına başvurulmalıdır. Halılar ve kilimler kesinlikle kuru temizlemeye verilmemeli ve evde yıkanmamalıdır.
  4. * Halının saçaklarını halının altına katlamak,çamaşırsuyu içeren ağartıcılarla yıkamak ve tarak benzeri aletlerle taramak gibi durumlar saçakların yıpranmasına ve çabuk kopmasına sebep olur.
  5. *Halılar kesinlikle silkelenmemelidir. Silkeleme esnasında uygulanan güçle birlikte havanın yaratacağı basınç halının yırtılmasına ya da esnemesine sebep olabilir.
  6. *Halının üzerine temas eden mobilya ayaklarının sivri uçlu olmamasına dikkat edilmelidir.
  7. * Devamlı kullanılan ve periyodik temizliği yapılan halılar güve barındırmaz.Uzun süre kullanılmayan halıların ise mutlaka güvelere karşı naftalinlenmesi gerekir. Naftalin halının havlı (tüylü) yüzeyine konmalı, halının arka yüzü dışta kalacak şekilde sarılmalıdır. Halı, mümkünse bez bir torba içinde, rulo şeklinde muhafaza edilmelidir. Halılar altı ayda bir havalandırılmalı, naftalinleme işlemi tekrarlanmalıdır.